Stage technologie: Optimaliseren van de aansluitcapaciteit in gebouwen Elektrotechniek
Optimaliseren van de aansluitcapaciteit in gebouwen
Nederland moet verduurzamen. Om aan het klimaatakkoord van Parijs te kunnen voldoen, willen steeds meer gebouweigenaren hun gebouwen ‘’Paris Proof’’ maken. Het DGBC heeft hiervoor eisen per type gebouw opgesteld. Aan de hand van deze eisen weet een gebouweigenaar hoeveel energie een gebouw mag gebruiken om te voldoen aan het klimaatakkoord.
Bij verduurzamingstrajecten treedt echter vaak een probleem op: waar aardgas wordt vervangen door een elektrisch alternatief is de elektrische aansluitcapaciteit vaak niet afdoende. Door netcongestie is het in grote delen van Nederland echter onmogelijk om op korte termijn een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting te realiseren.
Binnen deze afstudeeropdracht ga je onderzoeken op welke wijze slimmer omgegaan kan worden met de bestaande elektra-aansluiting. Hierbij analyseer je bij een aantal gebouwen welke elektriciteitsvraag op welk moment aanwezig is. Deze gegevens gebruik je om aanbevelingen op te stellen over optimalisatie van het systeem: door te kijken naar peak-shaving of -shifting methodes (door bv de inzet van opslagsystemen, gedragsverandering of het toepassen van zelflerende optimalisatiesoftware) toon je aan op welke wijze een bestaand gebouw slimmer gebruik kan maken van de aansluitcapaciteit. Hierbij maak je gebruik van gebouwgegevens van projecten van HermanDeGroot (zoals winkelcentra, kantoren en zorgwoningen). Daarnaast kijk je hoeveel ruimte ontstaat in de aansluiting, en of hiermee verduurzamingsmaatregelen mogelijk worden.
De (verwachte) impact van deze maatregelen kan je hierna modelleren. Aan de hand van dit model kan je de impact van deze maatregelen aantonen en ons adviseren over het toepassen van deze maatregelen bij verschillende typen gebouwen.
Wie zoeken wij?
- Je volgt een HBO of WO opleiding Elektrotechniek of Engineering of vergelijkbaar;
- Je bent enthousiast, proactief en kunt goed zelfstandig werken;
- Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk);
- Je kan kritisch nadenken en hebt goed technisch inzicht.
Wat hebben wij jou te bieden?
- Alle ruimte om zelf met ideeën te komen en deze op te pakken;
- Een fijne werkplek (inclusief laptop) vlakbij het centrum van Amersfoort;
- Goede support van professionele collega’s;
- Een passende stagevergoeding per maand;
- Een gezellige sfeer, inclusief goede gesprekken bij de koffieautomaat, competitie rond de voetbaltafel en regelmatig een borrel!
Krijg jij hier energie van?
Stuur je cv en een korte motivatie waarom jij de geschikte persoon bent om ons te komen versterken naar jobs@hermandegroot.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met 033-4320889. Hopelijk mogen we jou dan zo snel mogelijk op ons kantoor verwelkomen!
Wie zijn wij?
HermanDeGroot Ingenieurs levert al 25 jaar hoogwaardige technologische oplossingen, strategie en beleid op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling in de bebouwde omgeving. Duurzaamheid en focus op de eindgebruiker staan centraal in alles wat we doen. Wij kennen twee afdelingen (technologie en vastgoedstrategie) en daarnaast hebben wij, samen met universiteiten en hogescholen, een oplossing ontwikkeld voor het opwekken van schone energie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt gebruikt voor het opwekken van CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude.
Locatie
HermanDeGroot Ingenieurs houdt zijn kantoor aan de Nijverheidsweg- Noord 74a in Amersfoort (nabij het centrum). Ons kantoor is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto. Er is gratis parkeergelegenheid.
Periode
De tijdsduur van de stage of het afstudeeronderzoek hangt af van je studieprogramma en je opdracht. Dit varieert van weken tot maanden.
Verduurzaming van complexe gebouwen met Vabi Elements
HermanDeGroot helpt grote vastgoedeigenaren met het verduurzamen van hun vastgoedportefeuilles. Hierbij worden verschillende maatregelen bepaald en doorgerekend in een zelf ontwikkeld model. Dit werkt goed voor retailgebouwen en zorgwoningen, maar het is onduidelijke of deze methode ook toepasbaar is bij complexere gebouwen.
Bekijk vacatureDuurzame warmtebuffers in gebouwen, Werktuigbouwkunde/ Engineering
Om gebouwen te verduurzamen worden steeds meer plannen gemaakt om van het aardgas af te stappen en naar een elektrisch alternatief over te stappen. Zo kan eigen opgewekte zonnestroom direct in het gebouw worden toegepast. Hierbij treden echter steeds vaker problemen op.
Bekijk vacature