VACATURES

Stage technologie: ‘Zandbatterijen’ in Nederland

‘Zandbatterijen’ in Nederland

In de energietransitie is het opslaan van energie essentieel. Er bestaan al verschillende energieopslagsystemen. Wereldwijd wordt continu onderzoek gedaan naar nieuwe slimme(re) manieren.

In Finland maken ze gebruik van een ‘zandbatterij’ op industriële schaal met 100 MWh capaciteit. Die kan een complete stad een week lang verwarmen – via een warmtenet!

De zandbatterij is een grote stalen silo vol zand (of een soortgelijk vast materiaal) dat wordt opgewarmd via een warmtewisselaar. Het gebruikt daarvoor overtollige elektriciteit van het elektriciteitsnet – bijvoorbeeld elektriciteit die tijdens een piek wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, wanneer die goedkoop is.

Hoe werkt als volgt: het systeem gebruikt overtollige energie van zon, wind of water en verhit daarmee lucht, die vervolgens in het zand wordt geleid. De warmte wordt overgedragen op het zand en blijft daar opgeslagen. De temperatuur kan daarbij oplopen tot 500 of 600 graden Celsius. Zodra er warmte nodig is, wordt het proces omgekeerd en wordt de hete lucht naar verwarmingssystemen voor huizen of industrieën geleid.

Kan dit ook in Nederland? Tijdens je stage/ afstudeeropdracht onderzoek je of het mogelijk is om zo’n zandbatterij of een vergelijkbaar systeem in Nederland te plaatsen en te gebruiken als energieopslagsysteem. Tijdens je onderzoek focus je op de technische uitdagingen (zoals energieverlies en de benodigde elektrische capaciteit), regionale uitdagingen (wat is het effect op bijvoorbeeld netcongestie) en financiële uitdagingen (heeft dit een business case?).

​Wie zoeken wij?

  • Je volgt een HBO of WO opleiding Werktuigbouwkunde of Engineering of vergelijkbaar;
  • Je bent enthousiast, proactief en kunt goed zelfstandig werken;
  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk);
  • Je kan kritisch nadenken en hebt goed technisch inzicht.

Wat hebben wij jou te bieden?

  • Alle ruimte om zelf met ideeën te komen en deze op te pakken;
  • Een fijne werkplek (inclusief laptop) vlakbij het centrum van Amersfoort;
  • Goede support van professionele collega’s;
  • Een passende stagevergoeding per maand;
  • Een gezellige sfeer, inclusief goede gesprekken bij de koffieautomaat, competitie rond de voetbaltafel en regelmatig een borrel!

Krijg jij hier energie van?

​Stuur je cv en een korte motivatie waarom jij de geschikte persoon bent om ons te komen versterken naar jobs@hermandegroot.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met 033-4320889. Hopelijk mogen we jou dan zo snel mogelijk op ons kantoor verwelkomen!

​Wie zijn wij?

HermanDeGroot Ingenieurs levert al 25 jaar hoogwaardige technologische oplossingen, strategie en beleid op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling in de bebouwde omgeving. Duurzaamheid en focus op de eindgebruiker staan centraal in alles wat we doen. Wij kennen twee afdelingen (technologie en vastgoedstrategie) en daarnaast hebben wij, samen met universiteiten en hogescholen, een oplossing ontwikkeld voor het opwekken van schone energie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt gebruikt voor het opwekken van CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude.

Locatie

HermanDeGroot Ingenieurs houdt zijn kantoor aan de Nijverheidsweg- Noord 74a in Amersfoort (nabij het centrum). Ons kantoor is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto. Er is gratis parkeergelegenheid.

Periode

De tijdsduur van de stage of het afstudeeronderzoek hangt af van je studieprogramma en je opdracht. Dit varieert van weken tot maanden.

Stage technologie: ‘Zandbatterijen’ in Nederland

‘Zandbatterijen’ in Nederland

In de energietransitie is het opslaan van energie essentieel. Er bestaan al verschillende energieopslagsystemen. Wereldwijd wordt continu onderzoek gedaan naar nieuwe slimme(re) manieren.

Bekijk vacature
Stage technologie: Verduurzaming van complexe gebouwen met Vabi Elements, Bouwkunde/ Werktuigbouwkunde

Verduurzaming van complexe gebouwen met Vabi Elements

HermanDeGroot helpt grote vastgoedeigenaren met het verduurzamen van hun vastgoedportefeuilles. Hierbij worden verschillende maatregelen bepaald en doorgerekend in een zelf ontwikkeld model. Dit werkt goed voor retailgebouwen en zorgwoningen, maar het is onduidelijke of deze methode ook toepasbaar is bij complexere gebouwen.

Bekijk vacature