De potentie van Ultra-Diepe Geothermie in Nederland
De potentie van Ultra-Diepe Geothermie in Nederland
In dit geologisch rapport, geschreven in samenwerking met de Universiteit Utrecht, worden de geschikte reservoirs voor geothermie in Nederland beschreven. Hierbij wordt eerst gefocust op de eisen die zitten aan het gesteente om hier (warm) water uit te kunnen onttrekken: met name de doorlaatbaarheid is van belang voor de doorstroombaarheid van het reservoir. Permeabiliteit kan van nature aanwezig zijn in de ondergrond, maar kan ook na secondaire processen (zoals breukvorming of verkarsting) ontstaan.
Ook de risico’s zijn in deze studie in beeld gebracht. Zo kan corrosie of scaling plaatsvinden als het geothermisch water reageert met de boorgatwand.
Door afkoeling vindt neerslag plaats, waardoor de buizen verstopt kunnen raken. Het is mogelijk inhibitors te gebruiken om deze processen te voorkomen. Een ander belangrijk risico is het voorkomen van seismiciteit. Met name in seismisch actieve gebieden vormt dit een risico. Voordat begonnen wordt met een project, wordt aangeraden een stoplichtsysteem op te stellen om op deze manier de gevolgen van mogelijke seismiciteit te beperken en de te nemen acties op voorhand vast te leggen. Het stoplichtsysteem dat is opgesteld in Bazel kan hierbij dienen als voorbeeld.
Om de ondergrond goed in kaart te brengen zijn verschillende exploratiemethoden te gebruiken. Zo kan seismisch onderzoek worden toegepast, zoals gebruikelijk bij olie- en gasexploratie, maar kan ook gebruik gemaakt worden van magnetotellurisch onderzoek.
Het voordeel van deze laatste methode is dat dit ook een indicatie kan geven over de aanwezigheid van water in het reservoir. Het nadeel is echter wel dat het elektromagnetisch veld wordt verstoord door overige stralingsbronnen, waardoor het minder toepasbaar is in bebouwd gebied.
Na het toepassen van deze gegevens op onder andere Amersfoort, is de conclusie dat Ultra-Diepe Geothermie een warmtebron is met grote potentie.