Nog even geduld: Met tijd komt raad
De minister BZK heeft de gemeentes ingedeeld in regio’s en hun de opdracht verstrekt een energiestrategie te ontwikkelen binnen de eigen regio, zogenaamde RES. De gemeentes zijn zeer ambitieus aan de slag gegaan van: ‘in 2030 CO2 neutraal/ klimaatneutraal’ naar nog meer mooie maar helaas niet haalbare doelstellingen.
De problematiek van de energietransitie is zeer ingewikkeld. Er is simpelweg nog te weinig kennis en ervaring is om deze transitie te realiseren. Vaak komt men niet verder dan zon en wind als mogelijke oplossing. Maar met de realisatie van deze oplossing zal Nederland voor een groot deel geëlektriseerd worden. Dit betekent dat er nog vele honderden miljarden extra geïnvesteerd moet worden in de elektra infrastructuur van ons land, aangezien de huidige infrastructuur dit anders niet aankan. Dit houdt verder in dat elke straat in Nederland open moet worden gemaakt en de benodigde kosten per woning komen dan op € 7.000,00 (bron Stedin).
Gelukkig is het zo dat de RES in 2023 wordt geüpdatet, zoals elke twee jaar gebeurt, zie link.
Hierdoor hebben we tijd om nieuwe ontwikkelingen op te zetten die vriendelijker zijn in de gebouwde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan: aquathermie, warmte – koudeopslag, diepe- en ultradiepe geothermie, waterstof (voornamelijk industrie), biogas, restwarmte industrie en kernenergie (compacte kleinschalige centrales) en wellicht komen er meer nieuwe ontwikkelingen die acceptabel zijn.
Wat nu te doen?
Het is altijd verstandig om een reactie te geven, mee te denken met gemeenten en zoeken naar oplossingen die in het belang zijn van ons allemaal. Ofwel: blijf in gesprek.
Met tijd komt raad dus nog even geduld.