VACATURES
12 jul 2022

Transitietour circulaire (her)ontwikkeling

Woensdag 29 juni namen onze collega’s Jonna en Guus deel aan de transitietour circulaire (her)ontwikkeling, georganiseerd door Jong NLingenieurs, Rijksvastgoedbedrijf, Bouwend Nederland, NEVAP, NVDO, NewGen (NEPROM), Defensie en De Bouwcampus. Het doel van deze dag was om op twee locaties inspiratie op te doen over circulariteit bij herontwikkeling van vastgoed. Na de tour ontwikkelden 8 groepen een plan voor de geplande herontwikkeling op de Bernardkazerne in Amersfoort.

De eerste locatie die werd bezocht was het Hof van Cartesius in Utrecht. Dit Hof is een groene oase langs het spoor, op het bedrijventerrein ‘’Het Werkspoor’’. Het Hof van Cartesius is een circulaire werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers, waar duurzaamheid in het breedste aspect wordt omarmd. Zo wordt niet alleen gebruik gemaakt van duurzame energie, maar zijn alle onderdelen van de gebouwen gemaakt van gebruikte materialen die hier een tweede leven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren gemaakt van betonplaten van oude perrons, gevels bekleed met marmoleum of skateboards en gekromde spoorstaven die niet meer voor treinen gebruikt kunnen worden, maar wel in de constructie te gebruiken. Materialen die over zijn of van elders worden aangeleverd, worden verkocht bij de circulaire bouwmarkt op het terrein: Buurman Utrecht. Tijdens de tour kregen we een rondleiding van een aantal ondernemers, waarin verteld werd over de ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling van het terrein en de wijzen waarop ze de impact op de omgeving zo klein mogelijk willen maken. Een mooi voorbeeld van circulariteit op kleine schaal!

Na deze rondleiding reden we door naar de BNext hub. Dit is een opslag- en verwerkingsplaats van sloopmaterialen die bij de werkzaamheden van sloopbedrijf Beelen vrijkomen. In deze hub worden materialen en onderdelen die vrijkomen bij de sloop van een pand (denk aan deuren, gipsplaten, isolatiemateriaal maar ook bijvoorbeeld toiletten) opgeslagen en vervolgens via een webshop doorverkocht. In de geïntegreerde werkplaats worden daarnaast ook balken en ander hout dat vrij komt bij sloop verwerkt tot nieuwe materialen, welke als nieuw weer ingezet kunnen worden in de bouw. Om dit zo efficiënt mogelijk uit te voeren is een gespecialiseerd montageteam opgezet, die voor de sloop een plan maakt waarin beschreven staat op welke manier, welke onderdelen uit het pand hergebruikt kunnen worden, dan wel bij de renovatie van hetzelfde pand, dan wel bij andere projecten. Deze vorm van circulariteit kan op grotere schaal worden toegepast.

Na deze twee locatiebezoeken kregen we in de Bernardkazerne een toelichting op de opdracht. Het kazerneterrein wordt de komende periode her ontwikkeld, waarbij 120 gebouwen gesloopt worden. Daarnaast zijn een aantal beeldbepalende gebouwen die in gebruik blijven, maar qua comfort, energie en omgeving verbeterd moeten worden. Bij deze ontwikkeling moet ook de omgeving zo goed als mogelijk worden meegenomen. Ons werd gevraagd om de opgedane inspiratie en de aanwezige kennis toe te passen op dit vraagstuk. In twee uur werden veel ideeën ingebracht, waarbij niet alleen duurzaamheid en circulariteit een rol speelden, maar ook klimaatadaptatie en biodiversiteit. Met bijvoorbeeld een geothermiebron voor warmte en elektriciteit, externe koeling door het planten van bomen (’s zomers schaduw, ’s winters geen lichthinder door bladval) en de ontwikkeling van de ‘’DNext hub’’ voor het vrijkomende sloopafval, zijn veel nieuwe ideeën aangedragen voor de ontwikkeling van het defensieterrein. Tevens was het een inspirerende en informatieve dag!

Benieuwd wat wij in het kader van (her) ontwikkeling voor u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op! Bel: 033 432 08 89 of mail info@hermandegroot.nl