Stage: Geothermie: Breukenstudie geothermiereservoir

test

Breuken analyse

Bij geothermie wordt warmte uit de ondergrond onttrokken om te gebruiken voor duurzame verwarming of de productie van elektriciteit. De warmte wordt daarna via een warmtenet naar de gebouwde omgeving getransporteerd, zodat deze gebruikt kan worden voor het verwarmen van bijvoorbeeld woningen, kantoren en zwembaden. Hiermee kunnen deze gebouwen van duurzame warmte worden voorzien.

Om de potentie van geothermie in de regio’s Eemland en Gooi & Vechtstreek te kunnen bepalen, hebben we samen met de TU Delft een ondergrondmodel ontwikkeld waarin alle beschikbare seismische en boorgatdata is verwerkt. Hierdoor is er een goede kennis over de diepte, doorlaatbaarheid en temperatuur van het Rotliegend, het gesteente waaruit wij diepe geothermie willen winnen. Dit model willen we uitbreiden met breukdata uit de omgeving.

Dit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste heeft verbreuking van het gesteente effect op de doorlaatbaarheid van het gesteente. Een toename van het aantal breuken kan de doorlaatbaarheid van het gesteente vergroten, met name parallel aan de breukvlakken. De verkleining van de korrelgrootte in de breukvlakken kan echter ook de doorlaatbaarheid verlagen. Deze heterogeniteit in het gesteente en effecten op doorlaatbaarheid willen we in het model integreren, om zo de betrouwbaarheid verder te vergroten.

Ten tweede kunnen breuken ook risico’s opleveren bij de productie van geothermie. Drukveranderingen door injectie of temperatuurverandering kunnen voor microseismiciteit zorgen, hetgeen onrust in de omgeving van het project veroorzaakt, en hierdoor het project opgeschort kan worden. Het is dus van belang om deze parameters goed in het model te verwerken, zodat de risico’s in de ondergrond in kaart gebracht worden.

Tijdens deze studie maak je een analyse van de Rotliegend aquifer op het gebied van zowel grootschalige breuken (faults) als reservoir gebonden breuken (fractures). Deze breuken zet je in het bestaande ondergrondmodel en koppel je aan een stromingsanalyse van het reservoir. Met deze analyse bepaal je het effect van verbreuking op de potentie van geothermie. Daarna koppel je de waarden aan de Mohr-Coulomb-criteria, waarmee je kan bepalen wat het effect op het spanningsniveau is in de ondergrond. Dit kan je uiteindelijk koppelen aan een risicoanalyse, eventueel aangevuld met een stoplichtsysteem

Wie zoeken wij?

  • Je volgt een HBO of WO opleiding Werktuigbouwkunde of Bouwkunde;

  • Je bent enthousiast, proactief en kunt goed zelfstandig werken;

  • Je hebt een perfecte beheersing van de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk)

Wat hebben wij jou te bieden?

  • Alle ruimte om zelf met ideeën te komen en deze op te pakken;

  • Een fijne werkplek (inclusief laptop) vlakbij het centrum van Amersfoort;

  • Goede support van professionele collega’s;

  • Een passende stagevergoeding per maand;

  • Een gezellige sfeer, inclusief goede gesprekken bij de koffieautomaat en regelmatig een vrijdagmiddagborrel!

Krijg jij hier energie van en herken je jezelf in het profiel? Stuur je cv en een korte motivatie waarom jij de geschikte persoon bent om ons team te komen versterken naar jobs@hermandegroot.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met 033-4320889. Hopelijk mogen we jou dan zo snel mogelijk op ons kantoor verwelkomen!

Wie zijn wij?

HermanDeGroot Ingenieurs levert al ruim 25 jaar hoogwaardige technologische oplossingen, strategie en beleid op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling in de bebouwde omgeving. Duurzaamheid en focus op de eindgebruiker staan centraal in alles wat we doen.

Wij kennen twee afdelingen (technologie en vastgoedstrategie) en daarnaast hebben wij, samen met universiteiten en hogescholen, een oplossing ontwikkeld voor het opwekken van schone energie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt gebruikt voor het opwekken van CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude.

Locatie

HermanDeGroot Ingenieurs houdt zijn kantoor aan de Nijverheidsweg- Noord 74a,

te Amersfoort (nabij het centrum). Ons kantoor is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto. Er is gratis parkeergelegenheid.

Periode

De tijdsduur van de stage hangt af van je studieprogramma en je opdracht. Dit varieert van weken tot maanden.

Stage: Geothermie: De bouw van een geothermiecentrale

De bouw van een geothermiecentrale.

Maak samen met onze specialisten de eerste stap voor een eerste ontwerp voor deze modulaire geothermiecentrale.

Bekijk vacature
Stage: Geothermie: Breukenstudie geothermiereservoir

Breuken analyse.

Bepaal door middel van een breuken analyse het effect van verbreuking op de potentie van geothermie.

Bekijk vacature