Stage technologie: Stikstofproblematiek

Verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving (BENG)

De bestaande gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO2-uitstoot in Nederland. Willen wij als Nederland de afgesproken klimaatdoelstellingen van Parijs halen, dan zullen we de CO2-uitstoot van onze gebouwen drastisch moeten reduceren.

Dat betekent dat er een substantieel aandeel van de gebouwen in Nederland in een rap tempo moeten worden gerenoveerd, verduurzaamd en gebruikte energie moet op een duurzame wijze worden opgewekt. De komende jaren ligt er dan ook een gigantische uitdaging voor de bouwsector, waar HermanDeGroot als ingenieursbureau onderdeel van uitmaakt, om de bestaande bouwvoorraad duurzamer te maken. Ofwel, hier ligt voor ons een grote kans!

Wil jij meewerken aan deze grote uitdaging en hier concreet aan bijdragen?

Wij zoeken een HBO-student die zich wil vastbijten in ontwikkelingen rondom:

 • BENG (Bijna-Energie-neutrale-Gebouwen)
 • PH (Passief House)
 • Energieneutraal
 • NOM (Nul-Op-de-Meter)
 • EPV (Energie-Prestatie-Vergoeding)

​​Daarbij gaat het om een effectenstudie voor de nieuwbouw én bestaande bouw van woongebouwen (grondgebonden woningen en appartementencomplexen) in Nederland.

Wij hebben dagelijks te maken met bovenstaande termen, maar zijn nu opzoek naar antwoorden gericht op het grotere geheel. Wat zijn de financiële consequenties voor huurders en eigenaren? En wat zijn de consequenties voor de bouw en de werkelijke realisatie van de opgave?

Het gaat hierbij voornamelijk om een literatuurstudie waarbij je zeker ook gebruik kan maken van ervaringen van je collega’s bij HermanDeGroot.

​Specifieke onderwerpen waar wij aan denken als onderdeel van het onderzoek:

 • ​Welke ontwerpmaatregelen en technische oplossingen zijn noodzakelijk bij de verschillende terminologieën?
 • De overeenkomsten en verschillen, voor- en nadelen, kansen en bedreigingen van de verschillende terminologieën en werk deze uit in een overzichtelijk schema.
 • Werk de verschillende terminologieën uit voor een specifieke case en breng hierbij de financiële consequenties,
  maar ook de verschillen in relatie tot bijvoorbeeld de primaire energie, in kaart.

De exacte invulling en het opstellen van heldere onderzoeksvragen die haalbaar zijn binnen het onderzoek, zal in samenspraak met jou als student en jouw opleiding verder worden bepaald.

Wij zijn daarom zeker ook opzoek naar een student met grote mate van zelfstandigheid.

​Wie zoeken wij?

 • Je volgt een HBO-opleiding als Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde en Duurzame Energie Technologie of vergelijkbaar.
 • Je bent enthousiast, kunt goed analyseren en zelfstandig werken.

Wat hebben wij jou te bieden?

 • Een fijne werkplek (inclusief laptop) vlakbij het centrum van Amersfoort;
 • Goede support van professionele collega’s;
 • Een nette stagevergoeding;
 • Een gezellige sfeer, inclusief goede gesprekken bij de koffieautomaat en regelmatig een vrijdagmiddagborrel!​

Krijg jij hier energie van?

​Stuur je cv en een korte motivatie waarom jij de geschikte persoon bent om ons te komen versterken naar jobs@hermandegroot.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met 033-4320889. Hopelijk mogen we jou dan zo snel mogelijk op ons kantoor verwelkomen!​

Wie zijn wij?

HermanDeGroot Ingenieurs levert al 25 jaar hoogwaardige technologische oplossingen, strategie en beleid op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling in de bebouwde omgeving. Duurzaamheid en focus op de eindgebruiker staan centraal in alles wat we doen. Wij kennen twee afdelingen (technologie en vastgoedstrategie) en daarnaast hebben wij, samen met universiteiten en hogescholen, een oplossing ontwikkeld voor het opwekken van schone energie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt gebruikt voor het opwekken van CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude.

​Locatie

HermanDeGroot Ingenieurs houdt zijn kantoor aan de Nijverheidsweg- Noord 74a in Amersfoort (nabij het centrum). Ons kantoor is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto. Er is gratis parkeergelegenheid.​

Periode

De tijdsduur van de stage of het afstudeeronderzoek hangt af van je studieprogramma en je opdracht. Dit varieert van weken tot maanden.

Stage: Geothermie: De bouw van een geothermiecentrale

De bouw van een geothermiecentrale.

Maak samen met onze specialisten de eerste stap voor een eerste ontwerp voor deze modulaire geothermiecentrale.

Bekijk vacature
Stage: Geothermie: Breukenstudie geothermiereservoir

Breuken analyse.

Bepaal door middel van een breuken analyse het effect van verbreuking op de potentie van geothermie.

Bekijk vacature